stiri

PROIECTUL "ID CARDS PENTRU LUCRĂTORII ÎN CONSTRUCȚII" A AJUNS ÎN ETAPA CONSULTĂRILOR PUBLICE.

PROIECTUL "ID CARDS PENTRU LUCRĂTORII ÎN CONSTRUCȚII" A AJUNS ÎN ETAPA CONSULTĂRILOR PUBLICE.

Image
Proiectul, inițiat de FGS Familia în parteneriat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții și Fellesforbundet, Norvegia, se desfășoară pe o perioadă de 15 luni (februarie 2021 – apriliei 2022), fiind susținut de guvernul norvegian prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014 – 2021 în cadrul Programului “Dialog Social – Muncă Decentă”.
Obiectivul general al proiectului este elaborarea unei politici publice care urmărește crearea unui sistem nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate în sectorul de construcții din România printr-un card social pentru lucrătorii angajați, ca instrument de promovare a unei agende privind munca decentă și lupta împotriva dumping-ului social. Finalitatea demersului îl contituie implementarea unui “card al lucrătorului în construcții”, soluție prezentă deja în alte state europene cu rezultate foarte bune.

 
Consultările publice reprezintă una dintre cele mai importante etape ale realizării propunerii de politică publică, obiectivul fiind acela de a genera un dialog extins cu toate părțile interesate. Recomandările propuse în urma consultărilor vor fi analizate și incluse în propunerea de politică publică, care va conține: metodologie de implementare, instituții responsabile de evaluare și control, precum și o analiză a costurilor și impactul asupra bugetului național.
În cadrul proiectului sunt planificate 3 sesiuni de consultare publică, pentru a permite tuturor părților interesate să prezinte propunerile și să analizeze varianta finală de politică publică ce va fi prezentată autorităților. Efortul va fi dublat de organizarea unor întâlniri punctuale, cu reprezentanții fiecărei instituții de resort, pentru a putea discuta în detaliu fiecare punct al propunerii de politică publică.
 
O primă sesiune de consultare publică a avut loc în data de 18.02.2022, dezbatere la care au participat peste 40 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor direct interesate de implementarea unui card al lucrătorului în construcții: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Comisia de Muncă din Camera Deputaților, Inspecția Muncii, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Asociația pentru SSM, Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA), Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii, Comitetul Sectorial în Construcții, Consiliul Consultanților Fiscali, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Casa Socială a Constructorilor și Casa de Meserii a Constructorilor alături de reprezentanții partenerilor sociali implicați în dezvoltarea propunerii de politică publică: FGS Familia și Federația Patronatelor Societăților din Construcții.
 
Toate detaliile despre stadiul proiectului sunt publicate pe: www.forumulconstructorilor.ro.
 
Citeste aici articolul original
footer logo
CASA SOCIALĂ A CONSTRUCTORILOR
 
Adresa: Str. Episcopul Timuș nr. 25, Bucuresti, sector 1, 011611 Romania
Telefoane:
(021) 317 89 02, (021) 316 83 42,
(021) 317 62 35
Fax: (021) 300 80 23
Mobil: 0747 061 170
Conturi bancare:
LIBRA BANK: 
RO20 BREL 0900 3446 4RO1 1001
RAIFFEISEN BANK: 
RO46 RZBR 0000 0600 0333 4134
ISO 9001

certificare conform condițiilor din standardul ISO 9001:2015 / SR EN ISO 9001:2015

ISO 9001
membru observator al 
AEIP - Asociația Europeană a
Instituțiilor Paritare de Protecție Socială
URMĂREȘTE-NE PE SOCIAL MEDIA
 Casa Sociala a Constructorilor @ Facebook  Casa Sociala a Constructorilor @ Linkedin
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
Fii la curent cu cele mai noi știri din domeniu